Zonnepanelen
Offerte aanvragen Ontdek ons gamma
Duurzame energie opwekken met zonnepanelen
Zonnepanelen leveren op dit moment meer geld op dan geld in de bank. Wil jij besparen op je energiefactuur en in één keer ook mee werken aan een duurzame wereld? Hieronder vind je alle informatie dat je nodig hebt.
De voordelen van zonnepanelen:
Door het gebruik van zonnepanelen/ fotovoltaïsche panelen produceer je op een kosteneffectieve manier je eigen duurzame energie, waardoor je geen hinder ondervindt van stijgende energietarieven en tegelijkertijd een positieve bijdrage levert aan het milieu.
Dankzij verbeteringen in moderne zonnepanelentechnologie kan er aanzienlijk meer energie worden gegenereerd dan in het verleden. Bovendien is de aanschafprijs aanzienlijk verminderd, wat dubbele voordelen oplevert!
Nog meer voordelen:
Bijdragen aan een duurzame wereld
De term 'groene stroom' zal wellicht bekend in de oren klinken. Minder energie verbruiken is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Daarnaast is investeren in duurzame maatregelen vaak voordeliger dan geld op een spaarrekening te zetten.
Salderingsregeling voor zonnepanelen
Op dit moment biedt de Vlaamse overheid geen specifieke premies voor de aanschaf van zonnepanelen. Een manier om dit toch aantrekkelijker te maken was een tijdelijke BTW-verlaging van 21% naar 6%. Deze is stopgezet vanaf 01 januari 2024 en staat dus momenteel terug op 21%. Voor warmtepompen is de 6% btw behouden en zal nog van toepassing zijn voor heel 2024.
Besparen op de energierekening
Investeren in duurzame maatregelen blijkt vaak voordeliger dan geld op een spaarrekening te zetten. Bovendien wek je met zonnepanelen je eigen energie op, waardoor je geen last hebt van stijgende energieprijzen.
De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 7-10 jaar en is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de hoeveelheid zonlicht per jaar, schaduwwerking, hellingshoek van de panelen, oriëntatie van het dak, en energieprijzen.
Stijging van de woningwaarde
Het installeren van zonnepanelen op het dak resulteert in een verhoging van de woningwaarde. Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel en bovendien profiteer je van lagere maandelijkse lasten.
E-peil van je huis:
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl zonnepanelen met een hoog rendement een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je dus ongeveer 14 E-peil punten winnen.
Onderhoudsvriendelijke zonnepanelen
Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk dat ze lang meegaan. Gelukkig zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk en is het aan te raden om de panelen jaarlijks te laten reinigen. Het is belangrijk dit onderhoud door een specialist te laten uitvoeren, met name bij blootstelling aan strenge weersomstandigheden of een locatie die vatbaar is voor vervuiling en stof.
Het gebruik van schoonmaakmiddelen of schurende borstels wordt sterk afgeraden, omdat dit de zonnepanelen permanent kan beschadigen en de opbrengst kan verminderen.
Kosten van zonnepanelen:
Investeren in zonnepanelen levert meer op dan een bedrag op de spaarrekening. De prijs van zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, zoals het type zonnepaneel, het materiaal en de gekozen specialist. Meer weten? Neem contact met ons op. Voor de handige doe-het-zelver kan je ook eens een kijkje nemen op onze webshop.
Prijsfactoren zonnepanelen:
Veel woningeigenaren beschouwen de aanschaf van zonnepanelen vaak als een kostbare investering. Desondanks blijkt dat investeren in zonnepanelen minder duur is dan velen veronderstellen.
De kosten variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type en de hoeveelheid zonnepanelen die je kiest. Om toch een indicatie te geven, kun je ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs voor zonnepanelen zich tussen de €4.500 en €8.000 bevindt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de specifieke situatie.
Type zonnepaneel:
Er zijn 3 soorten zonnepanelen met ieder hun eigen kenmerken.
- Monokristallijn
- Polykristallijn
- Amorf
Monokristallijn:
Voordelen:
- Hoge efficiëntie: Monokristallijne zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger rendement dan andere types, waardoor ze geschikt zijn voor situaties met beperkte ruimte.
- Langere levensduur: Deze panelen hebben over het algemeen een langere levensduur, wat resulteert in een betere duurzaamheid en een langere terugverdientijd.
- Esthetisch: Monokristallijne panelen hebben vaak een zwartkleurig ontwerp, wat esthetisch aantrekkelijk kan zijn.
Nadelen:
- Kosten: Monokristallijne zonnepanelen zijn doorgaans duurder in vergelijking met polykristallijne en amorfe panelen.
- Productieproces: Het productieproces van monokristallijne panelen is energie-intensiever dan dat van andere types.
Polykristallijn:
Voordelen:
- Lagere productiekosten: Polykristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper te produceren dan monokristallijne panelen.
- Efficiëntie: Hoewel iets minder efficiënt dan monokristallijn, hebben polykristallijne panelen een redelijk rendement.
Nadelen:
- Lager rendement: Polykristallijne panelen hebben over het algemeen een lager rendement dan monokristallijne panelen, wat betekent dat er meer oppervlakte nodig is voor dezelfde energieopbrengst.
- Iets kortere levensduur: In vergelijking met monokristallijne panelen hebben polykristallijne panelen meestal een kortere levensduur.
Amorf (dunne film):
Voordelen:
- Flexibiliteit: Amorfe zonnepanelen zijn flexibel en kunnen op gebogen oppervlakken worden geplaatst, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen.
- Lage productiekosten: Het productieproces van amorfe panelen is over het algemeen kosteneffectiever.
Nadelen:
- Lager rendement: Amorfe zonnepanelen hebben over het algemeen een lager rendement dan kristallijne panelen, wat meer ruimte vereist voor dezelfde energieopbrengst.
- Kortere levensduur: Dunne film zonnepanelen hebben vaak een kortere levensduur in vergelijking met kristallijne panelen.
Bij het kiezen van het juiste type zonnepaneel is het belangrijk om rekening te houden met specifieke behoeften, budgetten en de beschikbare ruimte voor installatie. Elk type heeft zijn eigen toepassingsgebieden en kan optimaal presteren onder verschillende omstandigheden.
Voor welk type kiezen wij
Hierboven vond u alle verschillen en kenmerken van de verschillende types zonnepanelen terug. Wij bij Evitas kiezen voor te werken met monokristallijne zonnepanelen. Zo zijn wij zeker dat wij de hoogste kwaliteit mogelijk kunnen aanbieden aan onze klanten. Ook de levensduur van deze zonnepanelen is aanzienlijk beter en dat is altijd mooi meegenomen.
Rendement van je zonnepanelen
De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het type paneel, de installatie, de ouderdom, de aanwezigheid van vuil of stof, en verschillende weersomstandigheden.
Type paneel
Zoals hiervoor, er bestaan dus drie hoofdtypen zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorfe panelen. Monokristallijne zonnepanelen bieden het hoogste rendement, gevolgd door polykristallijne panelen. Amorfe zonnepanelen hebben lagere investeringskosten maar leveren ook het minste rendement op.
Plaatsing
De locatie en hellingshoek van de zonnepanelen beïnvloeden het rendement. De optimale hellingshoek is 35 graden, gericht naar het zuiden, voor het hoogste rendement.
Ouderdom
Zonnepanelen hebben een levensduur van wel 30 - 40 jaar. Gedurende de eerste 10 jaar behalen ze het hoogste rendement. Na ongeveer 25 jaar zal het rendement gemiddeld 80% van het oorspronkelijke niveau bedragen.
Stof en vuil
Regen spoelt grotendeels vuil van de zonnepanelen, maar bladeren en takken kunnen blijven hangen. Het is daarom essentieel de panelen minstens eenmaal per jaar of twee jaar te reinigen om een optimaal rendement te behouden.
Weersomstandigheden
De weersomstandigheden spelen eveneens een rol bij het behalen van het hoogst mogelijke rendement. Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius. Desondanks blijven zonnepanelen ook bij kouder weer rendabel.
Werkingsprincipe van Zonnepanelen
De werking van zonnepanelen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig: het zijn immers letterlijk panelen die (zon)licht opvangen. Toch is de werking iets complexer.
Zonnepanelen bevatten zonnecellen, meestal vervaardigd van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen waar elektriciteit doorheen stroomt wanneer er zonlicht op de panelen valt. Hierdoor ontstaat een fotovoltaïsche reactie.
De zonnepanelen zijn met elkaar verbonden, waardoor ze een elektrisch circuit vormen. De stroom beweegt altijd in dezelfde richting in dit circuit, namelijk van plus naar min.
De Omvormer
Een omvormer is van essentieel belang bij het genereren van zonnestroom. De opgewekte elektriciteit gaat naar een omvormer die is aangesloten op een stopcontact. De omvormer zet de opgedane spanning door de zonnecellen, de gelijkstroom (dc), om in wisselstroom (ac). Wisselstroom is geschikt voor huishoudelijke apparaten.
Een omvormer heeft doorgaans een levensduur van 8 tot 12 jaar en wordt vaak zo dicht mogelijk bij de meterkast geplaatst.
Soorten Omvormers
We maken qua werking onderscheid tussen drie soorten omvormers: string-omvormers, Optimizers en micro-omvormers.
String-omvormer: In het geval van een string-omvormer worden alle zonnepanelen op het dak met elkaar verbonden als een keten. Deze ketting of 'string' is vervolgens verbonden met de omvormer, ook wel bekend als seriegeschakeld. Een string-omvormer is een geschikte keuze wanneer er geen schaduwval op het dak is en alle zonnepanelen in dezelfde hoek zijn geplaatst.
Optimizers: Bij een omvormer met optimizers wordt achter elk zonnepaneel een optimizer op de rails geplaatst, waardoor elk paneel individueel kan worden geregeld en gemonitord. Deze optimizers verstrekken informatie over de prestaties van elk afzonderlijk zonnepaneel, terwijl alle panelen de opgewekte zonne-energie doorsturen naar dezelfde omvormer.
Micro-omvormer: Een micro-omvormer is een compacte omvormer die achter elk zonnepaneel wordt geplaatst, waardoor de panelen afzonderlijk kunnen worden geregeld en gemonitord. In plaats van één centrale omvormer heeft dit systeem meerdere kleine omvormers onder de zonnepanelen geïnstalleerd.
Werkingsprincipe Omvormer
Het werkingsprincipe van een omvormer kan worden samengevat in vijf eenvoudige stappen.
- De verbinding van de zonnepanelen naar de omvormer verloopt via een kabel.
- De gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, gaat met een kabel naar de omvormer.
- De omvormer zet deze energie om in wisselstroom.
- De wisselstroom gaat met een kabel naar de meterkast.
- Vanuit de meterkast wordt de opgewekte stroom verspreid door de woning.
Het type dak
Zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op zowel hellende als platte daken. Het plaatsen van zonnepanelen is mogelijk op een hellend dak met een oppervlakte van minstens 5 m2. Een gemiddeld zonnepaneel heeft namelijk een breedte van 99 centimeter en een lengte van 165 cm. Voor installatie op een plat dak is een groter dakoppervlak nodig.
Installatie van zonnepanelen op een plat dak
De installatie van zonnepanelen op een plat dak begint met het monteren van de panelen op beugels. Vervolgens worden de panelen en beugels als geheel op het dak geplaatst.
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet rekening worden gehouden met de juiste hellingshoek en de belasting door wind. Daarom wordt er telkens een ballast hier bij voorzien.
Houd er rekening mee dat dit een extra belasting vormt voor je dak, dus het is raadzaam om vooraf te overleggen met ons om te beoordelen of je dak dit aankan.
Installatie van zonnepanelen op een hellend dak
De installatie van zonnepanelen op een hellend dak begint met de montage van de panelen op de dakbedekking. Dit kan worden gedaan met een geschroefde montage of een kliksysteem.
Bij de geschroefde techniek worden er dakhaken met lange schroeven in de dakconstructie geschroefd. Vervolgens wordt de rail bevestigd. Een geschroefde montage is kostbaarder dan een kliksysteem, omdat de installatie meer tijd vergt.
Bij het plaatsen van zonnepanelen met een kliksysteem worden de dakhaken om de dakpan en panlat geklemd. Het nadeel is dat er spanning op de dakpannen en panlatten komt te staan; niet elk dak is hierop berekend. Het is van groot belang dat het kliksysteem op de juiste wijze wordt gemonteerd door een ervaren specialist.
Let op: de windrichting is van belang bij het plaatsen van zonnepanelen. Raadpleeg ons voor verder advies.
Vaak wordt eerst het dak gerenoveerd voordat er nieuwe zonnepanelen op komen te liggen. Anders zou er veel dubbel werk moeten gedaan worden. Bij ons kan u ook vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw dakrenovatie.
Zonnepanelen en schaduw
Het is begrijpelijk dat zonnepanelen het meeste rendement opleveren wanneer er geen schaduw op valt. Houd rekening met bomen en andere objecten die het zonlicht kunnen belemmeren.
Indien een klein deel van een zonnepaneel in de schaduw ligt, zorgt een bypass-systeem ervoor dat het slecht presterende paneel buiten werking wordt gesteld.